Новини

През 2002 година за първи път бетинг компания стана спонсор в Премиър лийг… сега 45% от рекламите по екипите на отборите са техни

Често изглежда, че компаниите за залагания навлизат все повече във Висшата лига. В крайна сметка, дори последните мигове преди началото на мачовете и паузата между полувремената са съпроводени от кратки реклами на сайтове за залагания. На фона на сегашното мащабно присъствие на тази индустрия в елитната дивизия на английския футбол, е странно да си припомним, че чак през сезон 2002/03 за пръв път името на хазартна фирма се появи на екипа на клуб от Висшата лига. Това беше Фулъм, който се обвърза с Betfair.

И като се има предвид, че сега 9 от отборите във Висшата лига (45% от състава на дивизията – б.р.) са спонсорирани от фирми от тази сфера, би било лесно да предположим, че броят им ще расте с всяка следваща година. Това чувство се допълва и от факта, че през миналото лято новаците Хъдърсфийлд и Нюкасъл подписаха нови спонсорски сделки с компании за залагания. Случващото се обаче е в контраст с действията на Футболната Асоциация, която след серия от противоречия прекрати споразумението си с Ladbrokes и занапред няма да има договор с която и да е хазартна фирма.

Истината всъщност е, че броят на компаниите за залагания, чиито имена присъстват на фланелките на клубове от Висшата лига, е спаднал от края на миналия сезон. Пикът беше през сезон 2016/17. Тогава 10 отбора – половината от участниците в дивизията, носеха името на фирма за залагания на екипа си. Това е най-големият дял в сравнение с всеки друг бизнес.

Въпреки това, през настоящия сезон букмейкърски компании са похарчили 47,3 млн. паунда, за да видят имената си върху екипите на клубове от Висшата лига. След като през лятото Евертън подписа новия си договор с фирмата SportPesa, Висшата лига загуби последния си спонсор от отрасъла, който преди това беше водещ – бирата. Това рязко контрастира с ерата между 1993 и 2001 година, когато Carling беше официален спонсор на Лигата.

Има причина тези компании да бъдат изтласкани от пазара. Рекламирането на фланелките на елитните отбори е привлекателно както за британските фирми, така и за чуждестранните. И всичко това въпреки закона за хазарта от 2014 година, задължаващ фирмите, спонсориращи отбори във Великобритания, да притежават лиценз за страната и да плащат 15% данък върху печалбата от клиенти от Обединеното кралство.

Това не спря навлизането на фирми като ManBetX (Кристъл Палас) and OPE Sports (Хъдърсфийлд). За компании като тях и LeTou, M88, Dafabet и SportPesа пазарът във Великобритания не е чак толкова важен. Само Bet365 и Betway, които спонсорират съответно Стоук Сити и Уест Хам, имат сериозно присъствие в страната. Останалите се интересуват повече от пазара извън Великобритания и световната популярност, която им носи връзката с Висшата лига.

Има дискусии за евентуална забрана на рекламирането на компании за залагания по телевизията. Филип Боукок, назначен за изпълнителен директор на William Hill през тази година, спомена през февруари, че е разбрал защо тези фирми биха могли да бъдат ограничени за в бъдеще.

“Имам деца на тийнейджърска възраст и ние като компания сме настроени положително към определени ограничения и преразглеждане на нивото на реклама”, заяви той.

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

To Top