Онлайн залагането в Европа, сравнено с това в САЩ

от Михаил Ангелов
0
08.11.2018

Онлайн хазартът има широко разпространение през последните 20 години и бавно заменя обикновените хазартни зали. Операторите, предлагащи хазартни игри, разкриха потенциала на конвергенцията и постепенно създадоха игри, които са подобни на това, което играчите могат да намерят в любимите си казина по целия свят. В наши дни популярните слот игри са извървели своя път до онлайн казина и вече на всеки е ясно, че сега може да играе любимите си игри, където и да се намира.

Това, разбира се, е възможно, ако даденият собственик на казино притежава нужния лиценз. Въпреки че имате достъп до онлайн казина, не всеки може да депозира пари. Причината е лицензионната рамка. Онлайн хазарта има цял набор от специфични правила. Всичко зависи от това къде живеят залагащите и какви са правилата за онлайн хазарт. През последните 10-15 години имаше няколко лицензионни рамки, които са били въведени и изменени в целия свят. В материала ще разгледаме две специфични юрисдикции – хазартното пълномощие за онлайн хазарт в Европа и САЩ.

Дори и слот игрите да са много популярни в Америка, регулирането на онлайн хазарта в Обединеното кралство и Европа определено отразява процъфтяването. Асоциациите на хазартните игри в Европейския съюз винаги са твърдели, че лицензите за хазарт трябва да бъдат контролирани от Европейската комисия, но това никога не се е случвало. Появиха се новини, че Европейската комисия работи за създаването на рамка за онлайн хазарта в ЕС. Все още обаче очакваме да видим какъв ще бъде резултатът.

В Европейския съюз онлайн хазартът е много смесен! Някои държави като Малта, Великобритания (все още част от ЕС, докато е била писана тази статия), Чехия, Латвия, Литва, Естония, България, Румъния, Швеция и Дания имат ясни процедури за лицензиране, които се управляват от местната власт. Съществуват и доста закони, които трябва да бъдат следвани от компаниите. Тези пазари са разбрали, че за да привлекат международни оператори, които винаги са активни и инвестират на регулирани пазари като 888 или много други, трябва да има действащ прозрачен и конкурентен закон. Това обаче не е така за всички 28 държави-членки на Европейския съюз. Някои от тях са стигнали до решението да забранят лицензирането за хазарта по интернет. Те също така са прибегнали до блокиране на IP адреси и забрана на уебсайтове.

Колкото до ситуацията в САЩ, то там нещата стоят по доста различен начин. В онлайн хазартната индустрия Черният петък не се свързва с най-големия ден за пазаруване в годината или пък за трагичното събитие, случило се в определен петък. Черният петък се отнася до 15 април 2011г. Това е денят, в който Съединените щати подадоха наказателно дело срещу три от най-големите онлайн покер компании, работещи в страната по онова време. От 2011г. американците са загубили правото си да играят онлайн, но тези мрачни дни вече са отминали. На 14 май 2018 г. Върховният съд на Съединените щати разреши на отделните щати да въведат законодателство, позволяващо спортни залагания. Това е резултат от дългогодишния опит на щата Ню Джърси да легализира спортните залагания в Атлантик Сити.

Решението на Върховния съд не е направило спортните залагания законни в Съединените щати. Това, което ги е направило такива, е даването на възможността отделните щати да легализират и регулират спортните залагания, ако – и както – сметнат за добре. Частичното повторно отваряне на американския пазар е позволило на гигантските компании да навлязат на пазара и да се съсредоточат върху установяването си. Повечето от тези компании са разработили ексклузивни уеб сайтове за американските залагащи, за да им бъде осигурено превъзходно преживяване.

Най-забележителният е 888 NJ, една от най-утвърдените компании за залагания в света. Тя осигурява на играчите безопасно, сигурно и справедливо място за залагане. Тя стартира през 1997 г. Опасенията пазарът да стане смесен както в Европейския съюз остават. Някои щати не се опитват да регулират процедурите за лицензиране на онлайн хазарт. Бъдещето на онлайн хазарта в САЩ все още е неясно, тъй като някои щати желаят да блокират онлайн залагането.

Абонитайте се за нашият бюлетин
Въведете вашия имейл и се запишете за нашия бюлетин, за да следите последните новини.
Имейл
Submit newsletter