Букмейкърът Efbet – един от благодетелите на българския спорт

от Михаил Ангелов
0
01.11.2018

Марката си партнира с различни части от българския спорт, а това допринася за неговото развитие

Реалността в днешно време е такава, че много трудно даден спортист или спортен отбор може да се развива без необходимите средства. Колкото и талант да притежава конкретен човек, ако не се намерят правилните хора, които да помогнат в развитието му, то този талант няма да струва нищо и ще си остане един спомен в съзнанието на човека. Точно затова е много важно да има хора и цели компании от бизнес индустрията, които да помагат в развитието на спорта и спортните ни надежди. У нас такива не липсват, но същото важи и за големите дружества, които им помагат. Всички знаем кои са водещите собственици на различните клубове у нас, но има един спонсор, който се откроява от всички останали. Това е букмейкърската компания Efbet, която не спонсорира един или два клуба, а протяга ръце в много различни спортни ниши и към различни отбори и състезатели. Точно затова си струва да анализираме положението на Efbet в българския спорт.

Кой е Ефбет и с какво се свързва компанията?

Накратко, Efbet е български оператор за спортни залози и игри онлайн, който разпространява дейността си не само на територията на страната, но и извън нея. Брандът има солидна история зад гърба си, като през 2011 г. приема новото си име, сменяйки наименованието си от BalkanBet. Efbet разполага и с наземни обекти, представляващи казина и спортни барове, които също се радват на засилен интерес от българските фенове. Предложенията в сайта за залози са доста разнообразни, но те са друга тема на разговор и анализ. 

Марката Efbet е позната на българската общественост, но зад нея стои дружеството “Еврофутбол Лимитид”. Изпълнителен директор е Цветомир Найденов, основател на компанията заедно с брат си Боян Найденов. Именно двамата братя създават бранда. Определено може да се приеме, че Ефбет е сериозна компания, която се развива в положителна посока и се е устремила към нови върхове. Най-хубавото е, че марката си партнира с различни части от българския спорт, а това допринася за неговото развитие.

Efbet е без аналог от своята сфера

Става дума за хазартната индустрия и помощта, която оказват различните компании на спорта в определени държави. Ефбет просто оставя всички след себе си, понеже компанията е съсредоточила усилията си в различни аспекти. Тя подпомага футбола в страната, но и баскетбола, волейбола, снукъра и други спортове. Разбира се, футболът е най-видната област, където Efbet показва силата си на партньор, но е похвално и участието им в други спортове.

Това, което наистина има значение, е, че брандът се стреми да помага навсякъде, където това е възможно и наложително. Нека вземем например друг лицензиран оператор като Betfair. Влиянието му у нас е почти нулево, но компанията има редица престижни договори с клубове от ранга на Арсенал, Барселона и Ювентус. Как обаче помага на спорта у нас? Не така стоят нещата при друга компания като Bet365. Тя е известна с партньорствата си с отборите на Лудогорец и Славия. Те намират в британския букмейкър основен спонсор. Като друг такъв може да се приеме българският оператор Winbet, който също е главно действащо лице сред партньорите на някои футболни отбори у нас. При него също има доказателства за спонсорство и в други спортни сфери, което е похвално. 

С какво обаче Ефбет се отличава от всички останали? С какво е различен? Отговорът на тези въпроси трябва да търсим в следния факт – ако даден букмейкър помага на два, три или 5 клуба, то Efbet протяга ръка на много повече. Компанията не е основен спонсор на един тим, тя е решила да подпомогне много отбори. От една страна, това я прави изключително успешен благодетел на българския спорт, понеже доста клубове в различни сфери намират в нейно лице най-голям партньор. От друга страна обаче, брандът сам си отнема възможността да насочи усилия към един отбор и да го превърне в световна класа. В това няма съмнение, понеже с мощен спонсор, какъвто е Efbet, всеки един тим би могъл да повиши сериозно своите възможности. Все пак пътят на компанията засега изглежда ясен. Дали той е правилен или не, оставяме всеки сам да прецени.

Какво е ясно и какво не за спонсорството на Efbet?

Несъмнено има повече неяснота, отколкото сигурни твърдения около спонсорските договори, които се сключват между букмейкъра и даден отбор. Все пак успяхме да стигнем до различни информации, които донякъде показват размерите на някои партньорства.

В началото на 2017 г. втородивизионният футболен тим Етър Велико Търново сключва договор за спонсорство с Efbet, според който букмейкърът ще осигурява ¼ от целия бюджет за тима. Тъй като тимът е общински, основната му издръжка идва от държавата, която според данните за тогава е 150 000 лв. Ако приемем, че това е три четвърти от бюджета на тима, означава, че Ефбет дава 50 000 лв. за издръжката на отбор от Втора лига. Това е минимумът, понеже съществуват още спонсори, които подпомагат дейността на футболния отбор, а през новия сезон той вече е част от Първа лига и получава двойно по-голяма сума от общината.

Други данни посочват, че Ефбет е подпомогнал третодивизионния Спартак Варна със сумата от 390 000 лв. за срок от 5 години. Това прави по 78 000 лв. на сезон, което за тим от Трета лига си е доста сериозна основа за развитие. Когато става дума за аматьорския футбол, няма как да пропуснем и ЦСКА 1948, които също са сред подпомаганите от Efbet клубове. За тях не е ясна сума, но се знае, че букмейкърът налива доста сериозни средства за развитието на тима и изкачването му в професионалния футбол. Друга информация за партньорство в Трета лига показва, че Efbet предлага на общинския Вихрен Сандански помощ от 5000 лв. на месец за срок от 5 години. Това прави обща сума от 300 000 лева, което някак очертава размера на парите, които брандът предоставя на тимове от Трета лига.

Ефбет е и сред спонсорите на много отбори от най-високото ниво на българския футбол, но за съжаление там сумите не са ясни. Все пак и тук има ситуация, която да анализираме. Според непотвърдени данни преди няколко сезона софийският Левски е получил оферта за спонсорство на стойност 1 милион лева на година от букмейкърска компания. В крайна сметка такова не бе сключено с въпросния букмейкър, но по-късно Левски обяви договор за партньорство с Efbet. Това показва приблизителните размери на договорите за партньорство с отбори от Първа лига.

Няма как да представим подробна информация за парите, които Efbet предоставя за развитието на българския спорт, но поне успяхме да анализираме част от сделките. Истината е, че с оглед на многото отбори, които Ефбет спонсорира, компанията се превръща в един основен благодетел на спорта у нас. Това, разбира се, е много добра новина, понеже спортът ни се нуждае от подобна бизнес подкрепа. Букмейкърът се радва на сериозно внимание в своята индустрия и завоюва нови отличия, а на спортната сцена оказва сериозна помощ, за което заслужава единствено добри думи.

Абонитайте се за нашият бюлетин
Въведете вашия имейл и се запишете за нашия бюлетин, за да следите последните новини.
Имейл
Submit newsletter