Руският Роскомнадзор глоби Google заради показването на забранени сайтове

от Михаил Ангелов
0
12.12.2018

Руската федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации издаде финансова санкция на Google, която отказа да заличи забранени материали, включително международно лицензирани сайтове за хазарт.

Във вторник руският информационен център Tass съобщи, че руският Роскомнадзор, федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, е наложила глоба от 500 хил. рубли (7.500 долара) на западноевропейския технологичен гигант заради това, че не е изпълнил руското законодателство.

Роскомнадзор е започнал административно дело срещу Google в края на ноември след многократни оплаквания, че търсачка позволява търсенето на „забранени интернет ресурси“ от руските потребители.

Те включват десетки хиляди онлайн домейна за хазартни игри, които попадат в черния списък на Роскомнадзор всяка година, включително 13 600 домейна през месец ноември и още 3 200 през първата седмица на декември.

Глобата на Google е малко под максималната санкция от 700 хил. рубли, която руското законодателство позволява за този вид престъпления. Това се опитва да покаже, че Роскомнадзор има надеждата технологичният гигант да се окаже по-податлив към изискванията на Русия.

Във вторник ръководителят на Роскомнадзор Александър Жаров обяви, че регулаторът „многокатно е обяснил на Google тези законови изисквания“. От своя страна Google твърди, че дейността му е в пълно съответствие с руското законодателство. Жаров (на снимката) опроверга твърденията на Google, като заяви, че наличието на забранени сайтове в руската търсачка е “неопровержимо доказателство, че филтрирането не се извършва“.

Жаров допълва, че Роскомнадзор няма да се поколебае да повдигне ново административно дело срещу технологическата фирма, ако тя продължи да работи срещу законите на Русия. Доклад на Ройтерс през месец ноември твърди, че руските законодатели обсъждат драстично увеличение на финансовите санкции за този вид престъпления, което да ги възпре.

Според доклада предложението би накарало компаниите да платят 1% от техните годишни приходи в Русия. Приходите на Google в Русия за 2017-а възлизат на 45.2 млрд. рубли (640 млн. долара). Това би сформирало една потенциална глоба на стойност до 6.4 млн. долара.

YouTube изтрива руски рапъри заради „буки“ спонсори

По-рано тази седмица руските медии съобщиха, че видео платформата YouTube е блокирала няколко клипа на двама известни рапъри заради това, че видеата им са спонсорирани от онлайн букмейкъри.

Въпросните спонсори са Fonbet и PariMatch. И двете компании притежават руски лицензи за онлайн залози, но също така управляват международни сайтове, които предлагат други хазартни продукти (казино, покер), които не са разрешени от руското законодателство.

През месец май руските власти се оплакаха публично, че YouTube позволява да бъдат показвани видеоклипове на руски език, в които участват хип-хоп звезди. Те приветстват ползите от залагането в някои онлайн казина. Федералната служба за борба с монопола обеща да „изиска“ прочистване от YouTube.

Абонитайте се за нашият бюлетин
Въведете вашия имейл и се запишете за нашия бюлетин, за да следите последните новини.
Имейл
Submit newsletter