Хазартните оператори в Италия скочиха срещу решение на правителство за увеличаване на данъците

от Михаил Ангелов
0
21.12.2018

Хазартните оператори в Италия протестират срещу решението на правителството да увеличи данъците върху хазартните игри и да намали изплащанията на клиентите от наземните слот оператори .

В сряда коалиционното правителство на Италия нанесе последната си атака срещу хазартната индустрия под формата на нови такси върху хазарта и намаляване изплащанията на клиенти.

Промените бяха разкрити в така наречената „Макси промяна“ на бюджета, която все още очаква окончателно гласуване в италианския парламент. Сред предложените големи промени е увеличаването на данъка върху онлайн казината. Той може да скочи от 20% на 25% от 1 януари. Правителството смята, че мярката ще генерира допълнителни 50 млн. евро годишни приходи за държавата.

Приходите от онлайн спортни залози ще се облагат с 24%, спрямо сегашните 22%, докато наземните оператори (с изключение на конните надбягвания) също ще претърпят увеличение с два пункта – от 18% на 20%. Очаква се увеличението да струва на операторите допълнителни 30 млн. евро годишно.

Преди това правителството е разкрило план за увеличение на данъка върху лотарийните видео терминали (VLT) и забавленията с награди (AWP) с 0.25% от 1 септември и още 0.25% от 1 май 2019 година. И двете категории ще посрещнат увеличение с 1.25% от 1 януари, докато минималното изплащане на клиентите се намалява с един пункт до 69%. За AWP и 0.5 пункта до 84.5% за VLT.

Суровостта, с която сегашната администрация на Италия се отнася към хазартната индустрия, бе отразена в изказване на министъра на икономиката Джовани Триа, който сподели пред местния телевизионен оператор RAI, че кабинетът се е борил с това как да заличи бюджетната си разлика, докато „не е намерил друг начин с увеличаването на данъците върху хазарта“.

Морено Мараско, президент на италианската асоциация за хазарта Logico, изрази своята голяма загриженост след предложените промени. Според него истинското намерение на правителството е да „намали броя на операторите“ на регулирания пазар в Италия.

Абонитайте се за нашият бюлетин
Въведете вашия имейл и се запишете за нашия бюлетин, за да следите последните новини.
Имейл
Submit newsletter