Румъния удари хазартните оператори с нов данък върху оборота

от Михаил Ангелов
0
05.01.2019

Румънският пазар на хазартни услуги изглежда все по-непривлекателен от обичайното, след като правителството наложи ново увеличение на данъка върху хазарта с 2%.

Малко преди Коледа румънското правителство издаде спешна наредба, която призовава за строги данъчни повишения в редица индустрии, включително и „алчен данък“ върху банковите активи и увеличение на данъците на телекомуникационните оператори с 3%. Промените официално влязоха в сила от 1 януари.

Наредбата включваше и планове за налагане на нови данъци върху оборота от хазарт, което правителството нарича „такса за участие в хазарта“. Онлайн операторите трябваше да плащат с 5% по-голям данък, докато наземните операторите се разминаха с едва 3%. Тези промени трябваше да бъдат наложени като допълнение на вече съществуващия 16-процентов данък, който всички оператори плащат от брутните си приходи.

На 29 декември правителството публикува преработена наредба, която смекчи удара върху хазарта, намалявайки увеличението на данъка върху оборота до 2%. До 25 февруари операторите трябва да внесат първата си месечна вноска.

Това не е първият път, в който румънското правителство притиска хазартната индустрия, за да финансира своите бюджетни нужди. През 2015 година, когато Румъния либерализира своя пазар на онлайн хазарт, правителството издаде в последната минута изискване всички потенциални лицензополучатели да плащат данъци в размер на 20%. Този данък е за всички приходи, генерирани от румънски клиенти от 2009 година насам.

Новият данък ще доведе до загуби за 22-те оператора, които в момента притежават онлайн лицензи, издадени от регулатора Oficiul National Pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Тези лицензополучатели включват местното дъщерно дружество на базираната във Великобритания 888 Holdings, която напоследък е принудена да излиза с изявления, в които отрича да планира оттегляне от румънския пазар.

Абонитайте се за нашият бюлетин
Въведете вашия имейл и се запишете за нашия бюлетин, за да следите последните новини.
Имейл
Submit newsletter