Върховният съд в Холандия премахна данъчното облагане на печалбите от PokerStars.eu

от Михаил Ангелов
0
08.01.2019

Онлайн играчите на покер в Холандия могат да празнуват – поне за момента. Съдът в страната постанови печалбите на играчите да не бъдат предмет на местно данъчно облагане.

В съдебно решение, издадено на 31 декември, но обявено в понеделник, Върховният съд в Ден Бош постанови, че холандската данъчна служба (Belastingdienst) няма право да облага с данъци печалбите, спечелени от местните играчи. Това важи за печалбите на потребителите, играли онлайн в сайта на водещата марка PokerStars.


Случаят, който датира от години, започва в момента, когато данъчната служба Belastingdienst твърди, че холандските покер играчи са длъжни да плащат 29-процентов данък върху печалбите от PokerStars. Адвокат Pepjin le Heux, който представлява около 100 играчи, сподели пред холандските медии, че висшестоящи са били уловени да търсят лично данъчно задължение от над 500 хил. евро.


Съгласно правилата на Европейския съюз за печалбите от хазарт, получени в държавите членки на ЕС, холандските играчи са освободени от плащането на такси. От Belastingdienst твърдят, че дружеството майка на PokerStars е основано на остров Ман, който се намира извън ЕС. Холандските играчи обаче контрират с тезата, че сайтът PokerStars.eu е основан в Малта и печалбите от него не трябва да бъдат облагани с данък.


Belastingdienst, която също така е осъдена да заплати 4.233 хил. по съдебни разноски, има на разположение шест седмици, за да реши дали да обжалва решението на Върховния съд в Холандия.

Абонитайте се за нашият бюлетин
Въведете вашия имейл и се запишете за нашия бюлетин, за да следите последните новини.
Имейл
Submit newsletter