Новини

Русия блокира над 130 хил. домейна за хазарт през 2018 година

През 2018 година Русия блокира два пъти повече неразрешени домейна за хазарт, отколкото през предходната година. Очаква се през 2019 година данните да отбележат още по-голям ръст на блокираните уебсайтове.

Черният списък с домейни на руския телекомуникационен регулатор Roskomnadzor е бил насочен към над 130 хиляди домейна през 2018 година. За сравнение, данните показват, че през 2017 година домейните в списъка са били малко под 63 хиляди. Повечето (със сигурност не всички) от тези нарушители са международни варианти на руските лицензирани марки като Fonbet и Parimatch. Продуктите на останалите компании не са одобрени в Русия, като към тях можем да добавим покера и онлайн казината.

Изминали са две седмици от началото на новата година, но Роскомнадзор вече е затворил почти 5 хиляди хазартни домейна в своята дигитална тъмница. Наскоро регулаторът съобщи, че подготвя нови, по-ефективни методи, за да гарантира, че руснаците няма да имат достъп до онлайн съдържание, което не е разрешено от правителството.

През миналата седмица руските медии съобщиха, че Google е започнал да изпълнява изискванията на регулатора, като се е свързал с федералната държавна система (FGIS), която съхранява списъка със забранени домейни.

Във вторник ръководител на Роскомнадзор заяви преди „Интерфакс“, че регулаторът е предоставил на Google срок до края на месец февруари, в който търсачката да покаже пълното си съответствие с изискванията на руското законодателство.  Регулаторът предупреди, че ако филтрите на Google не успеят да издържат този тест в срок, технологичният гигант ще се сблъска с друг административен случай, който може да доведе до това Google да влезе в забранения регистър.

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

To Top