Русия блокира над 130 хил. домейна за хазарт през 2018 година

от Михаил Ангелов
0
16.01.2019

През 2018 година Русия блокира два пъти повече неразрешени домейна за хазарт, отколкото през предходната година. Очаква се през 2019 година данните да отбележат още по-голям ръст на блокираните уебсайтове.

Черният списък с домейни на руския телекомуникационен регулатор Roskomnadzor е бил насочен към над 130 хиляди домейна през 2018 година. За сравнение, данните показват, че през 2017 година домейните в списъка са били малко под 63 хиляди. Повечето (със сигурност не всички) от тези нарушители са международни варианти на руските лицензирани марки като Fonbet и Parimatch. Продуктите на останалите компании не са одобрени в Русия, като към тях можем да добавим покера и онлайн казината.

Изминали са две седмици от началото на новата година, но Роскомнадзор вече е затворил почти 5 хиляди хазартни домейна в своята дигитална тъмница. Наскоро регулаторът съобщи, че подготвя нови, по-ефективни методи, за да гарантира, че руснаците няма да имат достъп до онлайн съдържание, което не е разрешено от правителството.

През миналата седмица руските медии съобщиха, че Google е започнал да изпълнява изискванията на регулатора, като се е свързал с федералната държавна система (FGIS), която съхранява списъка със забранени домейни.

Във вторник ръководител на Роскомнадзор заяви преди „Интерфакс“, че регулаторът е предоставил на Google срок до края на месец февруари, в който търсачката да покаже пълното си съответствие с изискванията на руското законодателство.  Регулаторът предупреди, че ако филтрите на Google не успеят да издържат този тест в срок, технологичният гигант ще се сблъска с друг административен случай, който може да доведе до това Google да влезе в забранения регистър.

Абонитайте се за нашият бюлетин
Въведете вашия имейл и се запишете за нашия бюлетин, за да следите последните новини.
Имейл
Submit newsletter