Новини

Падна ветото за хазарта в Словакия

Либерализирането на онлайн хазартните игри в Словакия се завръща на дневен ред след падането на предколедното вето, наложено от президента на страната Андрей Киска (на снимката).

Във вторник словашкият Национален съвет гласува да премахне решението на Киска от 21 декември. Тогава президентът на Словакия наложи вето върху новия закон за хазарта в страната, който законодателите първоначално одобриха на 4 декември.

Законодателството се занимава с голямо разнообразие от хазартни въпроси. Най-голямата промяна е краят на онлайн монопола, наложен от държавния национален лотариен оператор Tipos. За първи път Словакия ще позволи на частните вътрешни фирми, както и на онлайн операторите, базирани на други пазари в Европейския съюз, да кандидатстват за лицензи.

Tipos ще запази своя монопол върху онлайн лотариите, докато при онлайн казината и продуктите за спортни залози ще има конкуренция. Индивидуалните лицензи за онлайн продукти ще струват на операторите по 3 млн. евро.

 Лицензите ще бъдат валидни за срок от 10 години, като към договорите ще бъде добавяна и опция за удължаването им с още 5 години. Въпреки това всеки оператор, чиито домейни са се появили в черния списък на Словакия за хазарта, ще трябва да изчака 12 месеца. Тогава той ще бъде маркиран с червена буква и ще може да подаде своето заявление.

Първоначалният график на правителството е да започне приемането на заявления от 1 март, като това ще продължи до 1 юли. Заявките за онлайн залози трябва да се приемат от 1 юли, но одобрените кандидати няма да могат да пуснат своите залози до 1 юли 2020 година.

Не е ясно дали закъснялото парламентарно решение ще промени първоначалния график.

Приходите от хазартните игри в интернет ще бъдат облагани с 22% данък + допълнителни 0,7%, които ще бъдат инвестирани в поддържането на новата Служба за регулиране на хазарта.

Киска изрази множеството си възражения срещу законодателството.

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

To Top