Google започна блокирането на домейни след наложената глоба от Русия

от Михаил Ангелов
0
11.01.2019

Технологичният гигант Google започна да изпълнява руските правила за блокиране на нежелани материали, които включват хазартните сайтовете на лицензираните онлайн оператори при изписването им в търсачката.

Този уикенд руските медии съобщиха, че Google е започнал да пречиства резултатите в локалите търсачки на „забранени интернет ресурси“, довели до изготвянето на черен списък от страна на руския регулатор Роскомнадзор (Roskomnadzor).

Руският закон изисква интернет гиганти като Google да се свържат с федералната държавна информационна система (FGIS), за да наблюдават регистъра на забранената информация. Така домейните от черния списък могат да бъдат блокирани автоматично при показването им след търсене в руската търсачка.

Вътрешни фирми като Yandex и Mail.ru отдавна са свързали системите с FGIS, но закъснението на Google е повече от видимо. През ноември Roskomnadzor откри административно дело срещу Google. Две седмици по-късно Roskomnadzor наложи глоба на Google от 500 хил. рубли (7. 500 долара), твърдейки, че „филтрирането не е било извършено“.

От Google предпочетоха да не обжалват руската глоба,която бе малко под максималното наказание, което руското законодателство допуска. Имайки предвид печалбите на Google при операциите на руски език, възлизащи на 640 млн.долара, то глобата от 7. 500 едва ли има толкова възпиращ ефект.

В навечерието на Коледа руската информационна агенция ТАСС заяви, че шефът на Roskomnadzor Александър Жаров признава, че глобата е „незначителна сума за Google”.

Не е ясно какво точно е накрало Google най-накрая да изпълни изискванията на Roskomnadzor. Въпреки това руските законодатели предложиха преди това да бъдат наложени нови мерки, с които нарушилите, какъвто в случая е Google, да платят 1% от своите годишни приходи на Русия.

Заместник-началникът на Roskomnadzor Вадим Субботин сподели пред Интерфакс, че сайтът на Google в Русия може да се окаже блокиран, ако компанията не може да се справи с проблема. Блокирането е най-тежкото наказание според руското законодателство.

Безспорно Roskomnadzor е европейският шампион в тежка категория по цензуриране на съдържанието в интернет. Регулаторът редовно блокира няколко хиляди домейна за хазарт всяка седмица. Окончателните цифри за 2018 година все още не са показани, но се очаква Roskomnadzor да удвои домейните, които блокира през 2017 година (76 000 сайта).

Абонитайте се за нашият бюлетин
Въведете вашия имейл и се запишете за нашия бюлетин, за да следите последните новини.
Имейл
Submit newsletter